Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek láká nespokojené voliče jiných stran. Lidovci a STAN mohou být silná alternativa

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda lidovců Pavel Bělobrádek je přesvědčen, že by jeho strana koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) ke vstupu do Sněmovny nepotřebovala. KDU-ČSL však podle něj chce voličům nabídnout silnou alternativu k levici, pravici a hnutí ANO.

Bělobrádek se domnívá, že oba subjekty k sobě mají blízko, což dokazuje jejich spolupráce v Senátu a v Evropském parlamentu. Zároveň zdůraznil, že dohoda o volební koalici ještě není uzavřená a že lidovci jsou připraveni i na samostatnou kandidaturu.

„My jako KDU-ČSL skutečně nepotřebujeme nějakého partnera do voleb. My se do Sněmovny sami dostaneme a není důvod to nějak zpochybňovat. V každých volbách od roku 2012 jsme posílili, senátní volby jsme vyhráli," řekl šéf strany. Pokud by lidovci kandidovali pouze za sebe, pohybovali mezi sedmi a devíti procenty hlasů, myslí si. Volební systém je ale nastaven tak, že při přepočtu hlasů na mandáty zvýhodňuje strany, které získají více procent, připomněl. „Silnějším je přidáno a slabším ubráno," řekl. I proto má zájem o vytvoření subjektu, který by mohl získat víc než deset procent hlasů, což je i nutná hranice pro vstup koalice dvou stran do Sněmovny.

„Nejde o nás, jde tady o voliče, aby měli větší možnost volby," řekl Bělobrádek, který nabídka politických stran považuje za neuspokojivou. „Na jedné straně máte živořící pravici, na druhé straně v určité krizi se pohybující levici - viděli jsme to v krajských volbách - a hnutí, které vlastně žádné hodnoty nemá, jeho program je dynamický a je založen v podstatě na jedné tváři, uvedl a dodal, že to velké části voličů nevyhovuje a proto budou hledat alternativu.

Bělobrádek považuje spojenectví se STAN za přirozené. Projevuje se například v Evropském parlamentu, kde mají obě uskupení své zástupce ve frakci Evropské lidové strany, nebo v Senátu. „Zespoda vznikla velmi kvalitní a intenzivní spolupráce našich senátních klubů, které spolu zasedají dva roky, aniž je k tomu někdo vyzval," podotkl. "Principiálně to jsou věci, které dávají logiku, a není to nějaké křížení kolibříka s anakondou," řekl o spolupráci. Se STAN se podle něj lidovci doplňují v tom, který ze subjektů je v kterém regionu silnější.

Upozornil ale také, že dohoda se STAN o volební koalici zatím uzavřena není. „To vůbec není hotová věc a vždycky to může havarovat na programu, na lidech, na penězích, to je vždycky velmi složité," řekl s tím, že strana je připravena i na samostatnou kandidaturu, pokud by jednání zkrachovala. Zdůraznil také, že ani případná dohoda neznamená fúzi obou stran.

Témata:  Pavel Bělobrádek KDU-ČSL

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy