Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobce žádá pro Čanigu z Likérky Drak 12,5 roku vězení. Státu vznikla škoda 1,29 miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Zlín - Státní zástupce Robert Henzel dnes navrhl pro majitele Likérky Drak z Chvačova na Kroměřížsku Pavla Čanigu za krácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny 12,5 roku. Bývalý jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík by měl podle něj strávit ve vězení 12 až 12,5 roku. Čtyřem obchodním zástupcům navrhl tresty od pěti do sedmi let. Případ někdejšího jednatele další distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominka Nagyho soud kvůli jeho omluvě vyloučil k samostatnému projednání.

Čanigův obhájce Petr Dítě starší označil za odpovídající trest maximálně deset let. Hlavní líčení u krajského soudu ve Zlíně pokračuje závěrečnými návrhy dalších obhájců.

Henzel zhodnotil roli obžalovaných ve skupině, která obchodovala s nelegálním lihem od Radka Březiny a kterou kromě něj řídil i jeho bratr Tomáš. Čaniga podle Henzela stál v hierarchii skupiny nad Nagyem a Sedlaříkem. Návrh trestu pro Sedlaříka zohledňuje jeho předchozí odsouzení na 5,5 roku za daňový únik a za podíl na kauze metanol. Případný trest tak bude souhrnným za všechny tyto skutky. Obchodní zástupci podle Henzela věděli, že obchodovali s nezdaněným lihem a za jeho prodej byli motivováni provizemi.

Škoda způsobená státu byla podle Henzela vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Výrobcem byl podle obžaloby bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Čaniga, o distribuci se podle státního zástupce starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Nagy a Verdana Sedlařík. Podle Henzela se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit.

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popírá. Uvedl, že se lihoviny s etiketami Likérky Drak vyráběly i jinde. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby. Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení. Všichni účast na obchodech s nelegálním alkoholem přiznali.

Hlava skupiny Radek Březina je za nelegální obchody s lihem nepravomocně odsouzena k 13 rokům vězení. Ostatním šesti obžalovaným olomoucký krajský soud udělil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou. Čtyři roky dostal Tomáš Březina. Podle verdiktu obrali stát na daních o 6,39 miliardy korun. Od loňského srpna leží kauza u vrchního soudu. Většina obžalovaných se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání také žalobce.

Témata:  Radek Březina krácení daní alkohol

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy