reklama

Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka. "Samozřejmě, že proti tomuto rozhodnutí soudu podáme ústavní stížnost a okamžitě, jak nám to zákon umožní, znovu podáme návrh na propuštění pana Zadeha z vazby," řekla Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová.

Zadeh se spolu se 14 dalšími lidmi u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků, podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh obvinění odmítá.

V této kauze je stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby, policie ho obvinila z ovlivňování svědka. Spolu s ním obvinila dalších pět lidí.

"Kauce zůstává složená a celé to popírá logiku. Kauce má zabraňovat útěku a je složená u jednoho soudu, aby jiný soud rozhodl, že to nestačí a jako důvod vazby shledává i možnost útěku," řekla obhájkyně. Podle ní navíc o stížnosti neměl rozhodovat krajský soud, když většina soudců trestního úseku loni na začátku léta vyjádřila "Zadehově" soudci Aleši Novotnému podporu, a nejsou tedy nestranní.