Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Díky bohu za zvolení Havla, říká končící šéf Akademie věd a možný prezidentský kandidát Drahoš

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Končící předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který je možným kandidátem na post nového prezidenta ČR, vydal knihu Věda života. Mimo jiné v ní píše, že volba Václava Havla československým a českým prezidentem byla velmi šťastný krok.

"Naopak prezidenti z dob komunismu s výjimkou Ludvíka Svobody nestojí za řeč," píše Drahoš, který 24. března končí ve funkci.

Kniha s podtitulem Rozhovory s profesorem Jiřím Drahošem vychází měsíc před tím, než Drahoš oznámí své rozhodnutí ohledně kandidatury na prezidenta republiky. Načasování je podle něj ale jen souhrou náhod.

"Kniha dokazuje věc, kterou si často odmítáme přiznat. Že v této zemi jsou lidé, kteří jsou naprosto vynikající, kteří jsou skutečnou elitou a přitom nemají, jak se říká, panské manýry," řekl dnes Jiří Padevět, který knihu s Drahošem sepsal.

Drahoš vzpomíná na okouzlení Prahou, na vliv hudby nebo na okupaci Československa v srpnu 1968 a upálení Jana Palacha. Zabývá se i svým vědeckým životem a působením na Akademii věd, včetně roku 2009, od kterého instituci vede a kdy podle něj kvůli seškrtání rozpočtu hrozil akademii zánik.

Do odchodu z postu předsedy Akademie věd nechce Drahoš své prezidentské plány komentovat. "Do té doby bych považoval za neseriózní cokoli vyhlašovat," poznamenal s tím, že ale sleduje ohlasy i zprávy v médiích. Ty například napsaly, že o podpoře jeho kandidatury uvažují lidovci, TOP 09 nebo Starostové a nezávislí (STAN). Drahoš nechce politiky o podporu žádat. "Na druhé straně nechápu, proč bych ji měl odmítat, když se některé strany vyjádří, že bych byl přijatelný kandidát," řekl ČTK. Vyloučil ale, že by se stal vysloveně kandidátem některé ze stran.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR Akademie věd České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy