Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivistka Krejčová osvobozena. Její čin neměl u soudu co dělat, říká předsedkyně snenátu

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Levicová aktivistka Kateřina Krejčová (30), která byla viněna z napadení policisty na demonstraci, bylo osvobozena. Městský soud v Praze dnes konstatoval, že jednání ženy bylo zcela bagatelní. Rozsudek je pravomocný.

Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest.  "Máme jiný názor na závadnost společenského jednání obžalované než prvostupňový soud," uvedla dnes předsedkyně senátu. Jednání Krejčové by podle ní nemělo být ani před soudem, považuje ho za naprosto bagatelní. Policistu prý spíše zezadu "objala", podle soudkyně mu ublížit nechtěla.

Incident se odehrál loni v červenci, kdy v centru Prahy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem "Za vlastizradu", které se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Policisté zasáhli proti levicovým aktivistům, kteří chtěli průvod demonstrantů zablokovat. Předtím je prý vyzvali, aby vyklidili prostor, to ale někteří protestující včetně Krejčové a jejího přítele odmítli.

Krejčová podle obžaloby napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele. Údajně mu praštil hlavou o zem, čímž mu vyrazil zub. Krejčová policistovi podle obžaloby skočila na záda a trhla mu ramenem. Policista si později stěžoval na bolest, kvůli pohmoždění kloubu musel být týden na neschopence.

Krejčová se hájila tím, že policisté prý jejího přítele týrali, a proto musela zakročit, i když věděla, že se tím vystavuje riziku trestního stíhání. Obhájce Krejčové Pavel Uhl v odvolání uvedl, že soud by měl posoudit, do jaké míry je moc policistů neomezená. Krejčová se podle něj v okamžiku "rychlé a osudové volby" rozhodla podle svého svědomí. Navrhl úplné zproštění obžaloby.

Krejčová dnes novinářům řekla, že si uvědomuje, že zákon porušila, za svým činem si však stojí. Řekla, že to, co udělala, bylo správné z etického pohledu.

Ženu dnes přišel k soudu podpořit i Igor Ševcov, který byl obviněn z útoku na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO).

Témata:  Kateřina Krejčová Policie ČR demonstrace kvůli uprchlíkům soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy