Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ aktivistky Krejčové bude znovu řešit Nejvyšší soud, Zeman ji chce potrestat

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - K Nejvyššímu soudu (NS) opět doputoval případ levicové aktivistky Kateřiny Krejčové, která čelila obžalobě z napadení policisty na demonstraci v Praze. Dovolání v její neprospěch podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Podle Zemana se Krejčová dopustila trestného činu, byť ji soudy osvobodily. "Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se závěrem odvolacího soudu a je přesvědčen, že jednání obviněné nemělo být posouzeno jako přestupek, ale jako trestný čin násilí vůči úřední osobě," řekl České televizi mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Předloni v červenci v centru Prahy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Policisté zasáhli proti levicovým aktivistům, kteří chtěli průvod demonstrantů zablokovat. Přítel Krejčové neuposlechl výzvy a kladl pasivní odpor. Krejčová pak nalehla na záda policisty, který proti příteli zakročoval, a chytila jej rukama kolem ramen.

Krejčové uložil obvodní soud loni v únoru za násilí proti úřední osobě měsíční podmínku s ročním odkladem, odvolací městský soud ji následně obžaloby zprostil. Proti pravomocnému rozsudku podal státní zástupce dovolání, kterému Nejvyšší soud vyhověl. Tehdy žádal odpovědnější rozhodnutí.

Po návratu na obvodní soud rozhodla soudkyně Edita Beranová stejně jako poprvé - Krejčovou potrestala podmíněným trestem. Odvolací soud následně rozsudek znovu zrušil a případ předal Městské části Praha 1 do přestupkového řízení. Druhé dovolání v případu podal Zeman podle justiční databáze infoSoud v úterý.

Témata:  Kateřina Krejčová Pavel Zeman Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy