Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčová žaluje policii za zásah na demonstraci. Soud proběhne v červnu

Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Praha se bouřila proti uprchlíkům a EU (1.7.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V polovině června projedná Městský soud v Praze správní žalobu, kterou podala aktivistka Kateřina Krejčová kvůli postupu policie. Aktivistka žaluje Obvodní ředitelství policie pro Prahu 1 a Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy.

Krejčová žalobu podala kvůli postupu policistů, kteří podle ní loni v létě nezákonně rozpustili shromáždění levicových aktivistů protestujících proti protiislámské demonstraci. K incidentu došlo loni v červenci, v centru Prahy tehdy protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici. Skupinka levicových aktivistů chtěla vyjádřit nesouhlas s druhou akcí, obě demonstrace byly řádně nahlášené. Když se levicoví aktivisté posadili na zem, policie proti nim zasáhla.

Třicetiletá Krejčová v červenci podle obžaloby, které byla zproštěna, napadla policistu poté, co na zemi zaklekl jejího přítele a vyrazil mu zub. Podle pravomocného rozsudku pražského městského soudu však o napadení nešlo, policistu prý zranit nemohla. Soudkyně naopak zákrok policisty označila nepřiměřený. Aktivistka se hájila tím, že policisté jejího přítele týrali, a proto musela zakročit. Vedení pražské policie však podpořilo policistu, který zákrok prováděl. Krejčovou, která je čerstvou doktorandkou na FAMU, se zase postavily desítky pedagogů a studentů.

Při vynášení osvobozujícího rozsudku nad Krejčovou soudkyně Jarmila Löffelmannová uvedla, že by bylo nespravedlivé potrestat Krejčovou za sezení na chodníku, když policisté přihlíželi mnohem závažnější trestné činnosti osob z druhého shromáždění. Zkritizovala tak rozhodnutí vnitřní kontroly policie, podle které nebylo vyhrožování šibenicemi na demonstraci trestným činem. Podle serveru aktuálně.cz v odůvodnění verdiktu uvedla, že policie zasáhla "pohodlněji" proti pokojným demonstrantům, a ne proti skupině "agresivních výtržníků".

Témata:  Kateřina Krejčová demonstrace kvůli uprchlíkům Policie ČR

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy