reklama

"Nejvyšší soud shledal, že uvedené výhrady nejvyššího státního zástupce jsou zjevně neopodstatněné," citoval server z rozhodnutí.

Incident se stal v červenci 2015 v centru Prahy, kde několik set lidí protestovalo proti imigraci a uprchlickým kvótám. Levicoví aktivisté včetně Krejčové chtěli pochod demonstrantů zablokovat a kvůli tomu proti nim zakročila policie. Přítel dívky neuposlechl policejní výzvu, a když ho policista zaklekl na zemi, Krejčová policistovi nalehla na záda a chytila jej rukama kolem ramen. Policista údajně utrpěl lehké zranění.

Obvodní soud pro Prahu 1 poté Krejčové dvakrát uložil podmíněný trest za násilí proti úřední osobě, oba rozsudky však zrušil pražský městský soud. Krejčovou nejprve osvobodil, státní zástupce však tehdy úspěšně podal první dovolání k Nejvyššímu soudu. U obvodního soudu padla znovu podmínka, poté ale městský soud případ předal k projednání možného přestupku.

Krejčová kvůli postupu policie při demonstraci podala správní žalobu na policii, soudy jí však za pravdu nedaly. Aktivistka neuspěla ani s ústavní stížností.