reklama

Dohromady devět jednotek hasičů zasahovalo až do 03:00 v olomoucké části Holice, kde voda z polí zaplavila autosalon. Hasiči nasadili plovoucí čerpadla a odlehčovali průtoku přes kritická místa. V některých místech pro zamezení zatopení okolních komerčních objektů vystavěli menší hráze. "Situace je nyní stabilizovaná, uvidíme, jak to bude vypadat během dne," dodala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Voda zaměstnala také hasiče, kteří ve 02:00 zasahovali ve Vacanovicích na Olomoucku. "Voda z polí tam zaplavila komunikaci, jeden pruh byl neprůjezdný," řekla Hacsiková. Hasiči v noci vyjížděli i do zahradnictví u Velké Bystřice na Olomoucku, kde také tekla voda z pole.

Ledové kry během úterka způsobily problémy v Lipníku nad Bečvou, kde se kvůli nim vzdula hladina a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území. Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nashromáždily, zasahovali i za pomocí těžké techniky až do ranních hodin. "Ve 04:00 se celou ledovou bariéru podařilo uvolnit," řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Povodí Moravy v souvislosti s táním sněhu a deštěm situaci na vodních tocích sleduje, na jihu Moravy je aktuálně situace klidná. Druhý povodňový stupeň hlásí čidlo na Svratce u Veverské Bítýšky na Brněnsku. Podle Chmelaře je to ale spíš chyba měření. "Na čidlo tam pravděpodobně tlačí led, proto posílá chybná data," vysvětlil. Doplnil, že místo podnik monitoruje, a nebude-li hrozit vylití vody či nahromadění ledu, zásah se neplánuje.

"V celém povodí máme čtyři místa, kde nám čidla hlásí povodňové stupně. Ve všech případech ale jde o ovlivnění ledovými jevy," řekl Chmelař.

Těžká technika však vyjede v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, kde se ledy nahromadily na dvou místech. "S pomocí bagrů je uvolníme tak, aby nedošlo k vylití řeky," popsal mluvčí.