Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli obchodním tajemstvím se nemusel měnit registr smluv, myslí si Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že se problémy s ochranou obchodního tajemství daly řešit lépe než přijatou verzí zákona o registru smluv. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) není spokojen s tím, v jaké podobě dnes prošla Sněmovnou novela o registru smluv.

Podle schválené podoby novely nebudou muset zveřejňovat smlouvy vedle národního podniku Budějovický Budvar ani všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Určité úlevy budou mít i Česká televize a Český rozhlas, u nichž se registr smluv nebude vztahovat na výrobu a vysílání sportovních pořadů včetně nákupu práv.

"Poslanci hnutí ANO podporovali vrácení zákona do druhého čtení, aby se připravily přesnější a vyhovující pozměňovací návrhy, které by řešily problémy z praxe, které se objevily od účinnosti zákona. Když se to nepodařilo, hlasovali pro užitečné pozměňovací návrhy, ne pro vynětí státních podniků," napsal Babiš ČTK v textové zprávě. V závěrečném hlasování už poslanci ANO návrh jako celek odmítli.

"Určitě se reálně existující problémy s obchodním tajemstvím firem daly řešit lépe, než to dopadlo. Teď budeme intenzivně prosazovat odborné jmenováni do dozorčích a řídících orgánu státních podniku," uvedl Babiš s tím, že hnutí ANO předloží příslušný návrh ve Sněmovně ve čtvrtek.

Novela poslanců KDU-ČSL počítala původně s vynětím pivovaru Budvar, který podle Jurečky potřeboval výjimku kvůli ochraně obchodního tajemství před konkurencí. "V průběhu času se ukázalo jako rozumné podpořit některé další návrhy, já osobně jsem podporoval návrhy typu vyjmout vysoké školy, výzkumné ústavy," řekl. S rozšířením výjimky na státní podniky nesouhlasil.

Poslanci před dneškem hovořili i o tom, že by návrh mohli vrátit ze závěrečného do druhého čtení, podle Jurečky by ale ani tento krok ničemu nepomohl. "Pozměňovací návrhy by tam zůstaly stejné, stejní poslanci by tam pro ně měli ambici hlasovat," řekl.

Témata:  registr smluv na internetu Andrej Babiš Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy