reklama

Policie podle Zadeha odposlouchávala jeho hovory s obhájci a následně dala tyto záznamy do spisu. Podle Zadehovy advokátky Aleny Kojzarové tak měli detektivové detailní přehled o tom, jak se chce Zadeh bránit proti svému obvinění. "Pokud policie a státní zástupce znají předem taktiku obhajoby, znají věci, které se tam probírají, pak ta obhajoba v podstatě ztrácí smysl," řekla Radiožurnálu.

Podle Unie obhájců je to porušení tajemství dopravovaných zpráv a zneužití pravomocí úřední osoby. "Ale hlavně je to bezskrupulózní útok na základy právního státu," řekl člen prezidia Unie obhájců Václav Vlk. Podnět Unie obhájců už byl doručen Nejvyššímu státnímu zastupitelství, potvrdil jeho mluvčí Petr Malý.

Případ už řeší také Česká advokátní komora. Podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové je komunikace obviněného s jeho obhájcem z odposlechů vyloučena zákonem. "Pokud došlo k odposlechu takové komunikace, jsou orgány policie povinny záznamy takové komunikace zničit a získané poznatky nijak nepoužít," řekla mluvčí. Pokud se tedy opravdu objevily v trestním spise, může jít o bezprecedentní zásah do základních lidských práv na území ČR, dodala.

Zadeh je ve vazbě, spolu se 14 dalšími lidmi se u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh obvinění odmítá. V této kauze je stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby, policie ho obvinila z ovlivňování svědka. Spolu s ním obvinila dalších pět lidí.