Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se pokusil zavraždit expartnerku před zraky malého syna, soud mu potvrdil přísný trest

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Olomouc - Miroslav Štembírek (39) si odpyká 17,5 roku vězení za pokus vraždy bývalé partnerky v prostorách školky ve Frýdku-Místku. Trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Brutálnímu útoku předcházely dlouhodobé neshody partnerů, kteří spolu žili 12 let a měli čtyři děti. Rodina ale nežila spořádaným životem, holdovali alkoholu a úřady jim nakonec děti odebraly. To byl pro ženu zlom, od přítele odešla, začala se léčit a našla si práci. Štembírek rozchod neunesl, od konce roku 2014 družku pronásledoval a vyhrožoval jí.

Loni v únoru si podle obžaloby vzal z pokoje ubytovny kuchyňský nůž s dvaceticentimetrovou čepelí. Čekal na ženu před školkou, a když vešla dovnitř, připravil si nůž. V šatně ji dostihl, vytáhl nůž z rukávu, povalil ji na zem a razantně ji několikrát zasáhl nožem, až se mu zlomila čepel. Poté ji ještě několikrát kopl do žeber. Část útoku viděl jeho syn i učitelka, kterou přivolal. Útok byl podle obžaloby likvidační, téměř polovina ran mířila na hlavu. Žena přežila jen díky štěstí a rychlé pomoci.

Muž se k napadení doznal, i dnes se však hájil tím, že ji nechtěl usmrtit, ale jen ublížit. Svého činu prý litoval hned, jak ho spáchal. "Byl jsem ve stavu, že jsem jednal, jak jsem jednal. Ona mě 16 měsíců ignorovala," řekl Štembírek. Podle obhájkyně měl být souzen za ublížení na zdraví.

Žalobce Vladimír Kubík dnes žádal uložení výjimečného trestu. Podle něj je splněna podmínka vysoce závažného trestného činu i ztížené resocializace. Odvolací soud mu však nevyhověl. "Při pokusu u vraždy lze uložit trest výjimečný jen výjimečně a takové podmínky jsme neshledali. Na druhou stranu jej nelze uložit mírnější, trest se nám zdá přiměřený i s ohledem na osobu obžalovaného," uvedl předseda senátu Libor Losa.

Témata:  pokus o vraždu soudy mateřská škola zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy