Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté obvinili průvodčí a vlakvedoucí za pád dívky z vlaku

Vlakový přejezd, ilustrační fotografie
Vlakový přejezd, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Policie ukončila vyšetřování tragického pádu dvouleté dívky z jedoucího vlaku na Olomoucku a obvinila průvodčí a vlakvedoucí z usmrcení z nedbalosti.

Neštěstí se stalo 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dítě vypadlo ze zadních nástupních dveří, do kterých na poslední chvíli nastupoval v Olomouci cestující. Podle zprávy inspektorů stála holčička v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě se čtyřletou dcerou. S dětmi tam odešla, když jel vlak rychlostí zhruba 50 kilometrů za hodinu a neuzavření dveří se v té chvíli nijak neprojevovalo. V rychlosti 111,5 kilometru za hodinu se však náhle dveře otevřely a dítě z nich vypadlo, stojí ve zprávě inspekce.

Podle zástupce vedoucího územního odboru olomoucké policie Marcela Chmeliny se podařilo prokázat, že vlak vyjížděl ze stanice v Olomouci se špatně zavřenými dveřmi.

Podle komisaře Ondřeje Novotného je v interním předpisu drah výslovně uvedeno, že obsluha se má přesvědčit o uzavření dveří. "Než je vlak vypraven, mají se přesvědčit mimo jiné o tom, že jsou uzavřeny všechny dveře. Podle našeho názoru se prostě nepřesvědčily. Pohledem na vzdálenost několika vagonů nelze poznat, že jsou dveře uzavřeny," řekl na dotaz ČTK Novotný.

Policisté přitom uvedli, že pokud by se tato tragédie stala letos, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, loni to neumožňoval právní řád. Naopak podíl matky na tragédii kriminalisté zcela vyloučili, dítě bylo prý po celou dobu v její bezprostřední blízkosti.

Podle mluvčí Českých drah Moniky Bezuchové obě ženy stále pracují u drah, ČD podle ní ctí presumpci neviny. Postup policie dráhy zatím komentovat nechtějí.

Témata:  železnice České Dráhy neštěstí vlaková neštěstí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy