reklama

Nováka, který v Česku čelí obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací, zadržela německá policie 24. prosince ve Frankfurtu. Začátkem ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby. Protože Novák odmítl zjednodušené řízení, musí tento soud posoudit přípustnost jeho vydání do Česka.

Příslušnou žádost ale zatím soud podle mluvčího Inga Nöhreho neobdržel. Případem se i tak bude zabývat. "Vrchní zemský soud musí zanedlouho rozhodnout v otázce, jestli je nutné, aby byl stíhaný nadále ve vydávací vazbě. V lednu učiněné rozhodnutí se musí pravidelně přezkoumávat," uvedl Nöhre. Pokud by soud shledal, že se případ neúměrně protahuje, může Nováka z vazby propustit.

Proč zatím vrchní státní zastupitelství ve Frankfurtu, které má případ primárně na starosti, žádost o posouzení přípustnosti vydání nepodalo, není zcela jasné. Jeho mluvčí Alexander Badle ale naznačuje, že za tím může být zaneprázdněnost úřadu. Státní zástupci, kteří řeší případ Nováka, mají totiž na starosti i vyšetřování osob podezřelých z terorismu. A takové případy mají prioritu.

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Jedenašedesátiletý Novák, který má i německé občanství, byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.