Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha za propuštění Petra Jaška obnoví vztahy se Súdánem, oznámil Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Součástí dohody o propuštění českého občana Petra Jaška ze súdánského vězení bylo podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) obnovení česko-súdánských vztahů v ekonomické i bezpečnostní oblasti.

Po zadržení Jaška byly zmrazeny, řekl dnes po půlnoci Zaorálek novinářům po příletu z Chartúmu, odkud Jaška po čtrnáctiměsíčním věznění přivezl.

"Součástí finální dohody bylo to, že pokud dojde k propuštění pana Jaška, tak bude provedeno něco jako restart súdánsko-českých vztahů. To znamená, že se vrátíme k tomu, co jsme zamýšleli v oblasti ekonomické spolupráce, spolupráce v boji s terorismem, v otázkách migrace, protože Súdán je velmi důležitou tranzitní zemí," uvedl Zaorálek.

Ministr bližší podrobnosti neuvedl. Podle súdánského serveru se ale chystá cesta českých zákonodárců a podnikatelů do této africké země.

Jašek v súdánských vězeních strávil 14,5 měsíce. Řekl, že zažil bití od spoluvězňů z řad islamistů, z nichž jeden údajně patřil k ochrance Usámy bin Ládina. Jašek držel osm dní hladovku kvůli tomu, že mu zpočátku nebyl umožněn kontakt ani s rodinou, ani s českým zastupitelským úřadem. Nakažlivé nemoci se mu vyhnuly, ale i když vypadal vitálně, chce se nyní podrobit lékařskému vyšetření.

Témata:  Jižní Súdán Lubomír Zaorálek Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy