Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři měsíce s EET. Podnikatelé odeslali 310 milionů účtenek

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Od počátku zahájení elektronické evidence tržeb (EET) v prosinci 2016 do dnešních 11:00 registruje Finanční správa na 119.000 podnikatelů, kteří do systému poslali přibližně 310 milionů účtenek. Za závažné porušení zákona hrozí pokuta až 500.000 korun nebo uzavření provozovny.

Autentizační údaje k samotné druhé fázi EET si dosud vyzvedlo zhruba 115.500 podnikatelů, celkem pak zhruba 165.000.

Autentizační údaje byly podle Finanční správy již ve středu, kdy druhá fáze EET začala, vydány většině podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu. Původně přitom správci daní odhadovali, že by se měla druhá vlna týkat až 250.000 subjektů. "Ty údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce," uvedl ve středu ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Finanční správa již dříve deklarovala, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. K zásadnímu porušení zákona například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Do druhé vlny EET nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu.

Pokud obchodníci prodávají vlastní výrobky (například farmář vlastní produkci na trhu nebo výrobce s podnikovou prodejnou), pak se do evidence tržeb zapojí až ve třetí či čtvrté fázi v roce 2018. Příležitostného prodeje přebytků ze zahrádek se evidence tržeb vůbec nedotkne.

Evidovat také nemusejí ti, kteří mají prodej jako okrajovou činnost. O okrajovou či doplňkovou činnost jde tehdy, pokud tržby z této činnosti za předchozí kalendářní rok jsou za každou jednotlivou provozovnu do 175.000 korun a současně tvoří maximálně 49 procent tržeb provozovny.

Témata:  elektronická evidence tržeb ekonomika podnikatelé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy