reklama

Trest mu původně uložil jihlavský okresní soud loni, Bartoš se proti němu odvolal. "V prvotním řízení bylo postupováno důsledně, lze konstatovat, že řízení nebylo zatíženo žádnými podstatnými vadami," uvedl dnes soudce Adam Kafka.

Jihlavský soud ve stejné věci uznal vinným i někdejšího místopředsedu Ladislava Zemánka, u něj ale pro projevenou lítost a sebereflexi upustil od potrestání a rozhodnutí v jeho části se stalo pravomocným už dříve.

Bartoš a Zemánek vytvořili a nechali u hrobu Anežky Hrůzové v Polné text s úmyslem hanobit židovský národ a vyvolat vůči němu nenávist. Hrůzová byla v roce 1899 zavražděna. Zločin na konci 19. století vyvolal v zemi protižidovské nálady. Na ceduli připevněné na oficiální informační tabuli byl text: "Její smrt český národ semkla a s naléhavostí mu ukázala nutnost řešení židovské otázky. Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena." Text pak publikovali na veřejně přístupných internetových stránkách.

Bartoš dnes k soudu dorazil, až když soudce odůvodňoval usnesení, podle obhájce uvízl obžalovaný v koloně na dálnici. "Je to zpolitizovaný proces od samého začátku. Já mám dokonce dva procesy, oba dva jsou politicky motivované. A nejlepším důkazem, že jsou politicky motivované, je to, že vy jako novináři máte text obžaloby a máte informace z policejního spisu, zatímco já, ani můj advokát tento text neobdrželi," řekl novinářům po jednání Bartoš. Doplnil, že samozřejmě podá dovolání.

Na oba muže podal trestní oznámení Michal Doležel, brněnský radní za hnutí Žít Brno. Policie následně za pomoci odborníka na extremismus dospěla k závěru, že jde o podněcování nenávisti vůči Židům.