reklama

Novela o sociálních službách zahrnuje například návrh navýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. Nejvyšší by mohl příští rok vzrůst z 13.200 na 19.200 korun. Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Mezi sociální služby by se mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení.

"Ministerstvo financí zásadně nechce, aby nějaké minimum výdajů na sociální služby byl mandatorní výdaj, to znamená, že vláda by rozhodla, že pro nějaký počet let by nějaká suma byla automaticky ve státním rozpočtu určena na sociální služby," uvedla dnes Marksová. Sama má návrh za naprosto legitimní, protože poskytovatelé služeb by měli mít jistý výhled pro hospodaření.

Výhrady k předloze ministerstva práce a sociálních věcí má osm resortů, úřad vlády, polovina krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Pokud se autorům návrhu nepodaří vyjednat podporu, je pravděpodobné, že ho Sněmovna nestihne projednat do říjnových voleb. Za poslední termín pro projednání legislativních návrhů ve vládě označil premiér Bohuslav Sobotka konec března.

Ministerstvu financí vadí růst výdajů. Ostatní mají výhrady k zařazení péče o ohrožené děti mezi sociální služby či k zavedení paliativní a pastorační služby. Babiš chce novelu projednat na koaliční radě.