reklama

Konec měsíce dubna je tradičně spojován nejen s bujarými oslavami pálení čarodějnic, ale i s častými výjezdy hasičů, které tyto akce provázejí. Jen v loňském roce bylo těchto výjezdů na 80. Zákrok požárníků by přitom mnohdy vůbec nebyl nutný, kdyby lidé dodržovali základní bezpečnostní pokyny.

Rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, vytváření nestabilních hranic z polen, používání hořlavých látek, nedostatečné hlídání svých dětí - tohle všechno může v lepším případě skončit pokutou, v horším případě na oddělení popálenin nebo v márnici.

"Fyzické osoby, ale také právnické či podnikající fyzické osoby jsou při spalování hořlavých látek na volném prostranství povinny učinit odpovídající opatření proti vzniku a šíření požáru," upozorňuje generální mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Pokud neuděláte vše proto, aby se oheň nevymkl kontrole, hrozí vám pokuta 20 tisíc korun. V případě, že dojde k požáru až 25 tisíc korun.

Na co si tedy dát pozor?

- Preventivně je dobré na chystanou akci dopředu upozornit Hasičský záchranný sbor příslušného kraje. Ale pozor! Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny každé spalování hořlavých látek na volném prostranství předem oznámit

- Zakázáno je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi,... (pozor i na bezpečnou vzdálenost - odletují jiskry!)

- Pozor na vítr! I slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy

- Hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran.

- Nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze pod hrozbou vysokých pokut spalovat žádné chemické látky.

- Při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let. A pozor! I rodiče mohou být dle §78 zákona o požární ochraně postiženi pokutou v případě, že z hlediska požární ochrany zanedbají dohled nad svými ratolestmi.

- Oheň se nesmí ponechat ani na okamžik bez dozoru

- Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné

- Opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno, ať již prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou.

Rady hasičů

"Oblíbenou zábavou je přeskakování vater. Tato riskantní zábava může způsobit, že se vznítí část vašeho oděvu. Pokud v tomto případě nemáte po ruce dostatek vody, popř. jiné hasební látky, je vhodné použít pravidlo „Zastav se, lehni si a kutálej se!" radí Zaoralová. "Pokud vám hoří oděv, neutíkejte. Během či chůzí se oheň ještě více rozšíří," dodává.