Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co na Zemana říkají v Bruselu? České republice příliš nepomáhá, tvrdí europoslanec

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jak se zdá z různých vyjádření, oznámení Miloše Zemana o tom, že bude znovu kandidovat, nepřekvapilo vůbec nikoho. Očekával to i europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. On se ale na rozdíl od mnoha jiných domnívá, že současný prezident je porazitelný.

Zeman svou opětovnou kandidaturu oznámil na konci minulého týdne. On sám sice tvrdí, že se nepovažuje za favorita volby, celá řada dalších politiků to ale vidí jinak. „Jeho logickou ambicí je poměřovat se s Havlem i Klausem. Oba předchůdci vládli minimálně dvě období,“ uvedl pro EuroZprávy.cz někdejší ministr obrany i zahraničí Alexandr Vondra (ODS).

„Pokud je pan prezident zdravý a má chuť bojovat, bylo by fajn, aby kandidoval a zvítězil,“ řekl našemu serveru šéf hnutí SPD Tomio Okamura. „Miloš Zeman má vysokou popularitu mezi lidmi a nikdo ze zatím prezentovaných protikandidátů se mu nemůže rovnat,“ tvrdí Jiří Paroubek.

Pospíšil to ale vidí trošku jinak. „Domnívám se, že v tuto chvíli Miloš Zeman je favoritem. Podle výzkumů má nyní největší šanci uspět. Na druhou stranu říkám, že to neznamená, že je neporazitelný. Výroky politiků o tom, že nemá cenu stavět žádného protikandidáta, neberu. V demokratické tajné volbě nikdy není jisté, kdo vyhraje,“ tvrdí politik, o kterém se mluví jako o jednom z možných kandidátů.

Zkušenosti z praxe podle něj ukazují, že stát se může všechno. „Často se ukazuje, viz třeba americké volby, že ti, kteří vypadají jako outsideři, nakonec uspějí. Miloš Zeman je určitě významný kandidát, ale podle mého názoru je určitě porazitelný,” uvedl europoslanec v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. 

Řeč přišla také na to, jak na Zemana reagují lidé v Bruselu. „Chci zachovat korektnost a jestli dovolíte, nebudu zmiňovat to, co mi v neoficiálních hovorech říkají moji kolegové europoslanci. Řeknu to kulantně. Mám pocit, že, alespoň v politice ve které se já pohybuji, není Miloš Zeman vnímán příliš pozitivně. Je vnímán jako prezident jednoho z členských států, politik, který příliš koketuje s Ruskem, Čínou, s režimy, které mají problém s dodržováním lidských práv,“ přiznává Pospíšil.

Některými kroky, například účastí na vojenské přehlídce v Pekingu, podle něj narušuje jednotu Evropské unie. „To je velmi silně vnímáno. Pro někoho může být Miloš Zeman hrdina, že neposlouchá to, co dělají ostatní prezidenti, já to ale vnímám tak, že je to takové vybočení z řady, které České republice příliš nepomáhá. Být příliš náchylný ke spolupráci s těmi, kteří porušují lidská práva, nerespektují demokracii a porušují mezinárodní právo, to je něco, na co bychom neměli být hrdí. Zvláště jsme-li zemí, která vychází z odkazu Václava Havla a jeho mezinárodních vztahů,” dodal Pospíšil. 

Témata:  Jiří Pospíšil Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy