Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci podpořili novelu proti falšování sadbového česneku

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Český zákazník často místo sadbového česneku koupí konzumní česnek, který ale může obsahovat choroby a škůdce. Sněmovna proto dnes v první kole podpořila novelu, která tomu má zabránit.

Vládní novela nastavuje pravidla pro uvádění česnekové sadby do oběhu. Sadbu česneku má být možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Její dodavatelé budou muset být registrování a informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o případném výskytu škůdců.

Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.

Podle vládní zprávy o stavu zemědělství za rok 2015 představovala předloňská produkce česneku v ČR včetně dopočtu za domácnosti 1629 tun, což byl meziroční pokles o 12 procent. Průměrný výnos činil 3,86 tuny na hektar. Naproti tomu dovoz česneku vzrostl o téměř pětinu na 6,5 tisíce tun.

Novela také zavádí poplatek 200 korun za vydání rybářského lístku na 30 dní.

Témata:  Ministerstvo zemědělství České republiky zelenina zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy