Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚOHS nevymáhá zákon o významné tržní síle

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Olomouc - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle bývalého prezidenta Agrární komory ČR Miroslava Tomana důsledně nevymáhá dodržování zákona o významné tržní síle. Zisky obchodních řetězců rostou na úkor dodavatelů a zákazníků, kritizoval dnes Toman na sněmu agrární komory v Olomouci. Rok platná novela zákona má ochránit dodavatele před nekalými praktikami některých obchodních řetězců.

"Novela zákona o významné tržní síle dává dobrý základ pro omezení vlivu obchodních řetězců. Chybí ale její důsledné vymáhání ze strany ÚOHS. Musím říci, že ÚOHS nekoná a tento zákon nevymáhá," řekl Toman. Rostoucí zisky obchodních řetězců podle Tomana tak platí prvovýrobci, zpracovatelé a spotřebitelé. "Ke zdražování potravin není nejmenší důvod," míní Toman.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ČTK řekl, že v této oblasti by mohl "daleko lépe a intenzivněji" pracovat nejen ÚOHS, ale také ministerstvo financí. Zatímco antimonopolní úřad řeší neférové praktiky obchodníků vůči dodavatelům, ministerstvo financí má na starost kontrolu cen.

ÚOHS dnes na sněmu agrární komory kvůli údajně liknavému vymáhání zákona o významné tržní síle kritizoval i předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO), jehož stranický šéf Andrej Babiš ministerstvo financí vede. "Měli bychom se zeptat pana (předsedy ÚOHS Petra) Rafaje a kolegů, proč tento zákon není vymáhán tak, jak byl prosazen," uvedl Faltýnek.

Nový zákon o významné tržní síle nabyl účinnosti loni na začátku března. Zákon mimo jiné vyžaduje dodržování 30denní doby splatnosti faktur mezi odběratelem a dodavatelem. Znemožňuje také přenášet na dodavatele obchodní rizika a náklady obchodního řetězce, například ve formě špatného naplánování objemu potravin pro propagační akci.

Většina dodavatelů v loňském průzkumu ministerstva zemědělství uvedla, že situace se po začátku účinnosti zákona o významné tržní síle nezměnila. Osm procent si myslí, že zhoršila vyjednávací pozici u dodavatelů, 11 procent respondentů má dojem, že ji zlepšila. Podle 79 procent dodavatelů maloobchodní řetězce zneužívají své dominantní postavení na trhu.

Témata:  ÚOHS Miroslav Toman Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy