Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bursík prohrál u soudu. Nevpuštění demonstrantů k Hradu bylo v pořádku

Martin Bursík
Martin Bursík
Foto: www.zeleni.cz

Praha - Městský soud v Praze dnes pravomocně rozhodl, že policisté ani magistrát hlavního města nepostupovali nezákonně, když loni při návštěvě čínského prezidenta nevpustili demonstranty na Hradčanské náměstí.

Soud zamítl žalobu někdejšího místopředsedy vlády Martina Bursíka a dalších tří svolavatelů předem nahlášeného shromáždění.

Protestující chtěli loni 29. března vyjádřit svůj nesouhlas s lidskoprávní politikou Číny, na plánované místo setkání u Pražského hradu se ale nedostali. Policie místo uzavřela pro chodce i vozidla.

"Po zvážení všech skutečností jsme dospěli k tomu, že ta samotná rozhodnutí a faktické úkony policie jsou kryty zákonnými ustanoveními, podle kterých bylo postupováno - zákonem o pozemních komunikacích a zákonem o policii," uvedl předseda soudního senátu Ladislav Hejtmánek.

Bursíkova žaloba také poukazovala na to, že demonstrace může být zakázána jen do tří dnů od jejího ohlášení, což se nestalo. Magistrátní úředníci a policisté tak podle něj porušili ústavně zaručené právo na shromažďování.

"Samotná skutečnost, že demonstrace je ohlášena na určité místo, ještě z obecného hlediska neznamená, že by tam nebylo možné omezit právo vstupu," dodal soudce s tím, že důvodem záboru byla "bezpečnost osob, které se nacházely na konkrétním místě".

Bursík však po vynesení rozsudku upozornil, že soudcovo tvrzení je nepravdivé, protože čínský prezident v dané době na Hradě vůbec nebyl, a proto nebyl ani důvod prostranství uzavírat.

Žalující čtveřice věří, že Komunistická strana Číny si při plánování zahraničních návštěv prezidenta vynucuje pravidla fungování stáních orgánů a policie, která zajistí, že prezident nebude vystaven projevům solidarity s Tibetem. Bursík také zpochybnil přiměřenost zásahu: u Hradu podle něj proti pokojným demonstrantům stáli "po zuby ozbrojení policisté". Bursík se chce obrátit ještě na Nejvyšší správní soud.

Témata:  Martin Bursík Pražský Hrad soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy