Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový průzkum: Třetina gayů a leseb skrývá v práci svou orientaci

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Třetina gayů a leseb v práci skrývá svou sexuální orientaci. Ukázal to průzkum platformy Byznys pro společnost (BPS), jehož výsledky představila předsedkyně BPS Pavlína Kalousová.

Třetina dotázaných se obává, že jejich sexuální orientace dopadne na jejich kariéru a ovlivní jejich případný budoucí úspěch. 

Ke zlepšení situace podle ní může přispět memorandum, které dnes podepsalo několik firem.

"Často se setkáváme s tím, že problematika je ve velkých firmách a v Praze brána jako samozřejmost. Firmy říkají, že u nich gayové a lesby nemají žádný problém a jejich prostředí je dost otevřené. Ve skutečnosti to tak úplně není," uvedla Kalousová. Podle ní firmy nabízejí třeba opatření ke sladění práce a rodiny manželům, už ale ne registrovaným partnerům.

Platforma BPS zjistila, že gayům a lesbám se ve své personální politice věnuje desetina firem. Organizace chce zaměstnavatele přimět k tomu, aby na různorodost na pracovišti víc mysleli. Pomoci k tomu má memorandum, které spolu s platformou podepsalo dalších pět společností. "V práci trávíme asi polovinu života, je důležité, abychom se tam cítili sami sebou. Memorandum je dalším milníkem v tom, aby se sami sebou v zaměstnání cítili i gayové a lesby," uvedl šéf společnosti Prague Pride Czeslaw Walek.

Memorandum, které podepsali zástupci IBM, Vodafone, Ogilvy, Hilton, Byznys pro společnost a Prague Pride, obsahuje pět hlavních bodů. Firmy podpisem stvrzují, že budou na pracovištích přispívat k respektu, toleranci a otevřenosti. Zavádět budou opatření, která umožní všem pracovníkům slaďovat práci s rodinou a čerpat stejné výhody.

Platit u nich budou pravidla pro férový nábor a výběr zaměstnanců i jejich kariérní růst a odměňování. Propagovat by měly také myšlenku různorodosti na svých pracovištích i mezi ostatními zaměstnavateli.

Témata:  homosexuálové gayové lesby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy