Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči varují: Pozor při pálení klestí. Letos už zemřeli dva lidé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - S příchodem jara začali hasiči více vyjíždět k požárům v přírodě a už se staly dva tragické případy. Jeden člověk zemřel při pálení klestí v sobotu 4. března u obce Martinice na Žďársku. V tomto týdnu v úterý zahynul další člověk při pálení klestí u lesa na Blanensku.

V obou případech byli obětí starší lidé. "Zvláště při silném větru se oheň může velice snadno rozšířit a zejména starší lidé, kteří mají často omezené možnosti pohybu, mohou v takovýto okamžik podlehnout panice nebo ztratit orientaci," uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Vrtulník musel být v pondělí povolán k hašení rychle se šířícího požáru suché trávy a klestí kolem jezera Medard na Sokolovsku, který někdo založil úmyslně.

O prvním březnovém víkendu hasiči vyjížděli k ohni v 227 případech, což je dvakrát víc než dlouhodobý průměr. Zaoralová varovala, že pálení zahradního odpadu a vypalování porostů může mít vedle ztrát na životech také závažné ekologické následky, když se oheň rozšíří na les nebo způsobí úhyn živočichů.

Vypalování trávy je zakázáno hned třemi zákony, konkrétně zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti, upozornila Zaoralová. Lidem za vypalování porostů hrozí pokuta až 25.000 korun.

"Pálení přírodních materiálů po úklidu zahrad lze provádět za podmínek stanovených zákony a vyhláškami obcí na předem připravených přiměřeně velkých hromadách za trvalé přítomnosti alespoň jedné dospělé osoby a připravených prostředků na možné uhašení ohně," uvedla mluvčí hasičů. Pálení většího množství materiálu ze zahrady by lidé měli ohlásit hasičům, aby se předešlo jejich zbytečným výjezdům.

Témata:  úmrtí senioři hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy