Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud chce KDU-ČSL zabránit monopolizaci moci, musí být silný hráč, říká Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek prohlásil, že se lidovci nemohou spokojit s tím, že bude hrát roli jazýčku na vahách. Naopak musí být silným hráčem, pokud chtějí zabránit monopolizaci moci.

"Doby první republiky, kdy díky politickým dohodám stranických lídrů mohla být lidová strana vždy 'u toho' a tedy i s malým počtem mandátů ovlivňovat osudy země, jsou pryč. Standardní pluralitní stranická demokracie je oslabená a to, co hrozí, je naopak faktický mocenský monopol nového protestního hnutí, které se touto svou ambicí vůbec netají," napsal Bělobrádek v článku na internetových stránkách KDU-ČSL.

KDU-ČSL má podle Bělobrádka v sobě zakotvenu snahu vyvažovat a stabilizovat politické spektrum a bránit extrémům. "V dnešní době už tak nelze činit z pozice onoho pověstného jazýčku na vahách. Ale pouze z pozice oné luxovské třetí síly, která bude rovnocenným a silným hráčem. Utvářením koalice se STAN tedy v žádném případě nerezignujeme na naše poslání. Právě naopak - snažíme se ho realizovat ve změněných podmínkách," napsal.

"Pokud jde o program, během jednání jsme nenarazili na žádný problém. STAN s námi sdílí princip subsidiarity a maximální nezávislosti místních samospráv na centru, včetně nezávislosti finanční. Stejně jako podporu pracujících rodičů a řádné výchovy dětí. A nakonec i rozvoj drobného a středního podnikání a venkova. Starostové jsou také spolu s námi v Evropské lidové straně, jsou pro EU a NATO a pro obranu hodnot euroatlantické, či židovsko-křesťanské civilizace. Tak jako my odmítají extremisty a mocenský monopol jedné strany," uvedl šéf lidovců.

Na kandidátkách také budou pouze lidé, která si obě uskupení navzájem schválí, uvedl. Nehrozí tak, že by za koalici kandidoval do Sněmovny někdo, koho KDU-ČSL nebo STAN považovali za zkompromitovaného nebo nedůvěryhodného.

Podle Bělobrádka ani není třeba mít obavy z desetiprocentního volebního prahu, který musí koalice překročit pro vstup do Sněmovny. Připomněl, že při podzimních krajských volbách, kdy se nehlasovalo v Praze, oba subjekty získaly dohromady zhruba 480.000 hlasů. "Ale hlavně, my bychom si měli zakázat mluvit o desetiprocentní hranici. Malý je pouze ten, kdo si dává malé cíle. My musíme mířit daleko výš," uvedl.

Témata:  Pavel Bělobrádek KDU-ČSL EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy