reklama

"V sobotu nasněžilo několik centimetrů sněhu, sníh byl mokrý, v poledne začalo docela silně pršet. Vleky jsme proto ve tři hodiny zastavili," řekl Boris Keka, mluvčí Ski Arény Karlov. V týdnu tam kvůli nižšímu zájmu lidí bude v provozu pouze čtyřsedačková lanovka, ostatní vleky budou stát a pojedou až o víkendu. "To by měl jet opět celý areál," řekl Keka.

Dosud dobré podmínky pro lyžování v Karlovarském a Plzeňském kraji také negativně poznamenal déšť. Na všech vlecích se i v neděli jezdilo na Klínovci, kde v noci ještě napadlo pět centimetrů sněhu. Deštivé počasí ale využili jen nejvytrvalejší lyžaři.

Také na sjezdovkách v jihočeských skiareálech Lipno a Zadov bylo o víkendu kvůli dešti málo lyžařů. Denní návštěvnost se pohybovala nejvýše kolem 100 lidí. Šumavské středisko Zadov přesto provoz nekončí, a od pondělí lyžařům nabídne mimosezonní slevy na jízdném.

I na východě Čech vyrazilo na svahy méně lyžařů než dosud. "Už je vidět, že návštěvnost není taková, jako v hlavní sezoně, lidé už je méně," řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán. Skiareál u Kralického Sněžníku skončí hlavní sezonu příští neděli.

Skipasy za mimosezonní ceny si budou od začátku přístího týdne kupovat i lyžaři v areálu Špindlerův Mlýn. René Hroneš z místního skicentra očekává, že vybrané vleky budou v provozu až do velikonočního pondělí.

Na Pustevny v Beskydech přijíždí podle zástupce areálu Petra Chrostka už jen skalní běžkaři. "Na severní straně jsou takové dvou až tříkilometrové úseky, na kterých se ještě dá jezdit. Už je neudržujeme rolbou, nedostaneme se tam, ale stopy jsou tam hezky vyjeté a drží se," řekl ČTK Chrostek.

Zdála se vám zima mimořádně chladná?

Únor 2017 se na území České republiky zařadil jako teplotně normální, přestože byla jeho průměrná teplota o 2,2 °C vyšší než normál (interval pro označení „normální“ je pro únor poměrně široký). Největším příspěvkem pro tuto kladnou odchylku byla jeho druhá polovina, kdy se v některých dnech teploty dostávaly i přes 15 °C. Zcela nejvyšší teplota byla naměřena v Karviné 27. 2., a to 17,7 °C.

Tento výrazně teplý konec zimy naprosto dokonale vykompenzoval chladný leden, který byl sedmý nejstudenější od roku 1961, a průměrná teplota za celou zimu (prosinec až únor) byla na našem území jen o 0,1 °C vyšší než klasický normál 1961 – 1990. Oproti předchozím třem zimám, které byly zhruba 3 °C nad normálem, je to tedy obrovská změna, upozornilo meteocentrum.cz.

Srážek v celém zimním období napadlo jen 67 % dlouhodobého průměru. Jednotlivé měsíce byly všechny pod hranicí průměru, ale jako podnormální řadíme pouze prosinec, kdy napadlo 56 % normálu 1961 – 1990. Celkově byla tato zima šestou nejsušší od roku 1961.