Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jandák už nebude kandidovat na poslance. Uchází se o post člena Rady Českého rozhlasu

Vítězslav Jandák /ČSSD/
Vítězslav Jandák /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) už nebude v podzimních sněmovních volbách obhajovat poslanecký mandát. Nyní se uchází o místo člena Rady Českého rozhlasu. Pokud by Jandák uspěl, mandát v dolní komoře by mu zanikl kvůli neslučitelnosti funkcí už dřív. Jeho rozhodnutí na podzim nekandidovat by zůstalo beze změny i v případě, že by ho poslanci do rozhlasové rady nezvolili.

"Tak jako jsem se rozhodl, že budu kandidovat, tak jsem se rozhodl že nebudu kandidovat," řekl dnes ČTK Jandák. V dolní komoře nyní působí třetí volební období, celkem tedy přes deset let. "Mám takový pocit, že se člověk nemůže ve Sněmovně narodit i žít a zemřít. Mám pocit, že člověk se musí znovu okysličit a znovu nabrat nějakou sílu mezi normálními lidmi," podotkl devětašedesátiletý Jandák.

Na tři místa Radě Českého rozhlasu, která se uvolní v červnu, kandiduje 22 lidí. Mandát v devítičlenné radě obhajují historik Michal Stehlík, kazatel Ervín Kukuczka a mediální analytik Ivan Tesař, chtěl by se do ní vrátit například někdejší místopředseda Bohuš Zoubek. Nově by rozhlasu chtěli radit spolu s Jandákem mimo jiné Zbigniew Czendlik, hudebník Mikoláš Chadima nebo textař Michal Prostějovský.

Pokud by Sněmovna Jandáka do rady zvolila, poslanecký mandát by mu zanikl s nástupem do nové funkce, mohl by se ho ale případně vzdát i dřív. Za Jandáka by potom měl nastoupit do dolní komory jako první náhradník z příslušné kandidátní listiny senátor Karel Kratochvíle. Do horní komory byl zvolen v roce 2014. V případě, že by se Kratochvíle náhradnické pozice vzdal, poslanecký mandát by vznikl starostovi jihočeské Volyně Václavu Valhodovi.

O případném dalším angažmá v politice, například o kandidatuře do horní komory, místopředseda sněmovního školského a kulturního výboru Jandák neuvažuje. "Američané mají krásné přísloví: Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou," poznamenal.

Témata:  Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy