reklama

Škoda způsobená státu byla podle státního zástupce Roberta Henzela vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Likérku Drak fakticky vlastnil a ovládal podnikatel Radek Březina, hlava lihové mafie, která údajně obrala stát na daních o 6,39 miliardy korun. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové Nagy o činnosti skupiny věděl a řídil distributory.

Obžalovaní se hájili tím, že nebyli součástí organizované skupiny. Bývalý jednatel firmy Nápoje Cyrano Nagy vinu ale přiznal. "Dodnes přemýšlím nad tím, proč jsem do toho šel. Je mi to hrozně líto," řekl. Podle Henzela se Nagy podílel na vzniku škody za více než půl miliardy korun, což soud podle Šperlichové vzal v úvahu při ukládání trestu.

Nagy si stejně jako státní zástupce ponechal lhůtu pro podání odvolání. V únoru soud o Nagyovi nerozhodoval, protože muž se ze zdravotních důvodů omluvil. Soud jeho věc vyloučil k samostatnému projednání. Kromě trestu pro Čanigu uložil soud již dříve také trest deset let Robertu Sedlaříkovi, bývalému jednateli další distribuční firmy Verdana. Tresty od dvou do čtyř let soud uložil i čtyřem obchodním zástupcům. Rozsudek není pravomocný.

Alkohol z nezdaněného Březinova lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel likérky Čaniga, o distribuci se podle státního zástupce starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nagy a Sedlařík. Podle Henzela se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit.

Čaniga vinu doznal, ale množství lihu popřel. Uvedl, že lihoviny s etiketami Likérky Drak se vyráběly i jinde. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim tak hrozila o třetinu vyšší horní hranice sazby - tedy 13 let a čtyři měsíce.

Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Soud již dříve Kováčovi uložil čtyři roky, Rozumkovi tři, Rybářovi 2,5 roku a Drekslerovi dva roky vězení. Hrozilo jim až deset let.

Jméno Likérky Drak zaznělo i v roce 2012 na počátku metanolové aféry. Její etiketa se objevila na barelech s otráveným alkoholem. Čaniga je označil za padělky a nabídl milion korun tomu, jehož informace povedou k odhalení výrobce otráveného alkoholu. Ve zlínském skladu Verdany se pak našel otrávený alkohol. Lihoviny označené etiketou Likérky Drak ale nevyrobila Likérka Drak.

Radek Březina je za nelegální obchody s lihem nepravomocně odsouzen k 13 letům vězení. Šesti obžalovaným olomoucký krajský soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou. Čtyři roky dostal bratr Radka Březiny Tomáš, jenž řídil Likérku Drak a s policií spolupracoval. Kauza je u vrchního soudu, který rozhodne o odvolání žalobce i obžalovaných.