Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma Meda Pharma stahuje injekční pero pro léčbu těžkých alergických reakcí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Firma Meda Pharma stahuje z několika zemí včetně Česka kvůli možné nefunkčnosti injekční pero Epipen 300 mikrogramů pro léčbu anafylaktických šoků. Důvodem je možná závada v jakosti představující riziko nevysunutí jehly v případě aplikace léku, uvedl na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Na problém s nevysunutím jehly při použití v Japonsku upozornila sama Meda Pharma, sídlící v Německu. Týká se šarže číslo 5FA665H s dobou použitelnosti do 31. března 2017. V Česku se podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové podobná závada u této šarže neobjevila, ale lidé by měli raději injekční pera odnést do lékárny.

V Česku je zřejmě mezi pacienty asi 800 per z dané šarže. "Zkontrolujte si číslo šarže u léčivého přípravku Epipen 300 mikrogramů. Pokud máte doma balení léku uvedené šarže, nepoužívejte ho a vraťte jej do lékárny. Nejlépe však do té, kde vám byl lék vydán," požádala pacienty mluvčí SÚKL.

Lék mohou lidé vracet do lékáren do 3. dubna, dostanou pak nové balení z jiné šarže. Kdyby lékárna nechtěla lék vyměnit, mohou se zákazníci obrátit přímo na firmu Meda Pharma na telefonním čísle 222 004 400. Případně si mohou pacienti nechat u lékaře předepsat jako náhradu přípravek Emerade 300 mikrogramů.

EPIPEN 300 MIKROGRAMŮ je předplněné pero s léčivou látkou epinefrin (adrenalin), které je určeno k akutní léčbě těžkých alergických reakcí (anafylaxe) způsobených např. alergeny v potravinách, lécích, hmyzím kousnutím nebo bodnutím apod.

Témata:  Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL) alergie zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy