reklama

Dnešní zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989, to, že budoval úřad Arcibiskupství pražského, pomáhal při budování církevního školství a položil základy arcidiecézní charity.

Na obřad přišli také někteří členové vlády, zejména z řad lidovců. Pohřbu se účastní ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka a šéf strany Pavel Bělobrádek. Na místě je i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Na Pražském hradě jsou k dispozici i dvě velkoplošné obrazovky. Jedna je na třetím nádvoří, druhá na Hradčanském náměstí. Obrazovky jsou i přímo v katedrále. 

Kázání před uložením do hrobu pronesl emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který připomněl Vlkovo působení za socialismu. Obřady posledního rozloučení vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kardinála vyprovodil na poslední cestu sborový zpěv Svatováclavského chorálu. Rakev nesli mimi jiné českobudějovický biskup Vlastimil Kročil a plzeňský biskup Tomáš Holub.

Ostatky kardinála budou po pohřbu uloženy v arcibiskupské kapli katedrály. Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části svatovítské katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy například ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) a Karla Kašpara (1870-1941). Celé poslední rozloučení by mělo skončit kolem 13:00. 

Kardinál Vlk stál v čele českých katolíků v přelomové polistopadové době. Výrazně se zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku. 

Na začátku 90. let byl Vlk jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 byl kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež v únoru 2010. 

Usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů. Podle zástupců armády měl také velký podíl na obnovení duchovní služby v armádě. 

V posledních měsících Vlk trpěl rakovinou plic, kterou u něj lékaři diagnostikovali po kardinálově částečném kolapsu na Štědrý den loňského roku. Lítost nad úmrtím kardinála Vlka vyjádřila řada českých politiků a osobností veřejného života. Papež František poslal pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi v souvislosti s Vlkovým úmrtím soustrastný telegram.