Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biskupové by vyznamenání pro Vlka ocenili. Zeman ho ale odmítl

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) vítá iniciativu poslanců vyznamenat zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Prezident Miloš Zeman ho ale u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenat odmítá.

"Tento způsob návrhu vyznamenání je zcela v duchu zákona o udělování státních vyznamenání, je však v kompetenci prezidenta republiky, který z návrhů přijme, či koho dalšího navrhne sám na vyznamenání," uvedli dnes ve společném prohlášení předseda ČBK kardinál Dominik Duka a místopředseda ČBK arcibiskup Jan Graubner.

Podle prezidenta udělal Vlk všechno pro to, aby spory mezi církví a státem byly co největší. Podle kolegia projektu Paměti národa ale Zeman o Vlkovi účelově lže a vyřizuje si osobní účty.

"Je to lež pronesená člověkem, který se nestydí vyznamenávat bývalé komunisty, udavače Státní bezpečnosti, někdejší komunistické ministry, vydírá ministra kultury ohledně vyznamenání jeho strýce, někdejšího vězně koncentračních táborů Jiřího Bradyho," komentovalo kolegium Zemanovo rozhodnutí. Jeho členy jsou třeba socioložka Jiřina Šiklová, teolog Tomáš Halík nebo šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Vlk, který zemřel po těžké nemoci letos 18. března ve věku 84 let, v minulosti Zemana kritizoval. Naposledy loni na podzim za okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Bývalý pražský arcibiskup kvůli tomu vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě.

Témata:  Miloslav Vlk Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy