Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚOHS vyšetřuje společnost ČD Cargo z účasti v kartelu, už sbírá důkazy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Firma ČD Cargo je podezřelá, že se podílela na rozdělení trhu, cenové koordinaci a na výměně citlivých informací při poskytování přepravních a zasilatelských služeb. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už v sídle společnosti zajišťovat případné důkazy.

Antimonopolní úřad případ nechce komentovat, u kartelových řízení to obvykle ani nedělá. ÚOHS kartelová řízení vede obvykle několik let, výsledkem mohou být pokuty v řádech desítek i stovek milionů korun.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka, pod které ČD Cargo patří, je případ z roku 2006, tedy z doby před samotným vznikem společnosti ČD Cargo.

Firma se bránila u soudu přepadovému místnímu šetření v sídle firmy, které ÚOHS udělal. "Naše žaloba na ochranu před nezákonným zásahem ve správním řízení byla Krajským soudem v Brně skutečně zamítnuta, ze strany ČD Cargo se však jednalo o jediný možný a zcela standardní procesní krok. Vzhledem k aktuálnosti rozhodnutí v tuto chvíli teprve probíhá vyjasnění dalších procesních náležitostí," uvedl Joklík.

Vedle ČD Cargo ÚOHS zřejmě podezřívá z účasti na kartelu i další firmy. Na dotaz o jaké jde, ale nereagoval. Mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková řekla, že úřad zahájil s firmou řízení pro možné "porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže při jednání ve vzájemné shodě, anebo dohodě účastníků správního řízení, případně s dalšími soutěžiteli, spočívajícím v rozdělení trhu, zákazníků a zakázek na přepravu zboží, v cenové koordinaci a výměně citlivých informací při poskytování přepravních a zasilatelských služeb".

Témata:  ÚOHS ČD Cargo České Dráhy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy