reklama

Třídenní ontroly se uskutečnily ve všech regionech. Zúčastnilo se jich přes 1200 policistů, včetně příslušníků z Německa a Polska. Kromě téměř 300 cizinců, kteří mají být vyhoštěni, policie odhalila 25 lidí s padělanými doklady. Dalších 350 cizinců spáchalo přestupek, odhaleno bylo také pět celostátně hledaných lidí.

"Z mého pohledu jsou ta čísla velmi vysoká," řekl dnes ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zdůraznil, že nejde o "hon na cizince" a podobné akce budou pokračovat. Výsledky kontrolní akce podle něj ukázaly, že se značně zneužívají polská schengenská víza a pobytová povolení k neoprávněnému výkonu práce, hlavně občany Ukrajiny a Moldavska.

Ve Sněmovně jsou připraveny příslušné legislativní změny. Zákon o pobytu cizinců řeší postihování zaměstnavatelů, kteří do země přivážejí cizince, s kterými jsou pak problémy. Další novela se podle Chovance týká agentur práce.

Při jiné kontrolní akci policisté na začátku v března zadrželi 85 lidí v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 lidí, 74 jich bylo vyhoštěno. Chovanec dnes uvedl, že s majiteli firmy jednal. Podle něj si nestěžovali na zásah policie, ale chtěli řešit metodiku, jak legálně získat zaměstnance z ciziny.