reklama

Okresní soud se kauzou zabýval počtvrté, ani dnešní rozhodnutí není pravomocné. Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně požadovala podmíněné tresty.

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.

V kauze se objevily čtyři posudky, znalci dospěli k částkám od 1,9 milionu do pěti milionů korun. "Všichni znalci uvedli, že stanovení ceny je velmi subjektivní. Každý znalec do toho vkládá své osobní zkušenosti se znaleckou činností, tudíž jsem dospěla k závěru, že zůstávají důvodné pochybnosti a v zásadě in dubio pro reo jsem postupovala tak, že jsem obžalované zprostila," řekla dnes samosoudkyně Lenka Zhoufová.

Podle ní se sice zastupitelé nedopustili trestného činu, ale jejich postup nebyl správný. "Byly tam námitky opozičních zastupitelů týkající se ceny, vyjádření makléřů. Dle mého názoru se tím měli zabývat a neměli to podceňovat," dodala soudkyně.