reklama

Kandidáti na prezidenta musí sehnat buď podporu 20 poslanců či deseti senátorů, nebo získat podpisy 50.000 občanů. Bělobrádek řekl, že lidovci nejspíš počkají, kteří kandidáti podmínky registrace splní a pak vyberou osobnost, která jim bude nejbližší.

Někteří lidovci označují za blízkého kandidáta bývalého předsedu Akademie věd. Například místopředseda strany Jiří Mihola ČTK řekl, že Jiřího Drahoše považuje za velmi kvalitního kandidáta. Favoritem lidovců byl bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart. Jeho kandidatura se ale nezdá pravděpodobná.

Funkci prezidenta bude obhajovat Miloš Zeman. Jako protikandidáti se zatím přihlásili kromě Drahoše textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek. Zájem o účast ve volbách projevil také bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl či aktivistka Jana Yngland Hrušková.

Kroměřížská výzva navrhuje také europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Jako o možném kandidátovi se mluví i o ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO).