Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: O ukrajinskou krizi se už Češi tolik nezajímají. Větší strach nám nahání IS

Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Výcvikový tábor Islámského státu v Afghánistánu
Foto: JustPaste.It

Praha - V březnovém šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se zjišťovaly názory české veřejnosti na dění na Ukrajině. Konkrétně šetření zjišťovalo, zda se lidé zajímají o vývoj situace na Ukrajině a zda ji pokládají za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku, Evropu a mír ve světě. V tomto šetření byly analogické otázky položeny také v souvislosti s aktivitami tzv. Islámského státu.

Boje na Ukrajině mezi tamní armádou a proruskými separatisty trvají tři roky, v březnu 2014 se o konflikt zajímalo 64 procent Čechů. Loni v lednu to bylo 43 procent a do loňského prosince klesl zájem Čechů o Ukrajinu na 25 procent, což bylo vůbec nejméně od února 2014.

"Historicky pak v době svého vrcholu tzv. arabské jaro, konflikt mezi Gruzií a Ruskem po gruzínském útoku na separovanou Jižní Osetii v srpnu 2008 nebo palestinsko-izraelský konflikt v Gaze na přelomu let 2008 a 2009 budily větší pozornost, než aktuálně činí dění na Ukrajině," uvedlo CVVM.

Více než polovina (52 %) respondentů považuje situaci na Ukrajině za hrozbu pro evropskou bezpečnost. Více jak dvě pětiny pak vnímají dění na Ukrajině jako ohrožení míru ve světě (46 %) a bezpečnosti České republiky (41 %), uvedl soc.cas.cz.

"V porovnání s ostatními sledovanými událostmi vidíme, že současná situace na Ukrajině je považována za ohrožení podstatně méně než dění spojené s uprchlíky a tzv. Islámským státem," uvedli autoři průzkumu.

Situace okolo Islámského státu zajímá 57 procent české veřejnosti a uprchlickou krizi sleduje 62 procent dotázaných. Toto dění také podle lidí více ohrožuje bezpečnost ČR. V případě Islámského státu i migrace si to shodně myslí 73 procent Čechů.

Témata:  průzkumy Ukrajinská krize Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy