reklama

Termín sice skončil dnes, započítány budou ale i návrhy, které byly dnes odeslány poštou a do Sněmovny či Senátu dorazí až příští týden. Loni obě komory navrhly prezidentovi vyznamenat šest desítek osobností, největší rozruch vyvolala aféra kolem vyznamenání Jiřího Bradyho.

Senátní tisková tajemnice Eva Davidová uvedla, že zatím není možné sdělit přesný počet přijatých návrhů na státní vyznamenání, protože zpravidla několik návrhů přichází ještě na začátku dubna poštou. Jasněji bude až v polovině dubna, kdy nominace projedná senátní podvýbor pro státní vyznamenání. Definitivně rozhodne o nominacích Senát jako celek v létě.

Loni horní komora nominovala 27 osobností, patřili mezi ně diplomatka Eva Filipi, cestovatel Miloslav Stingl, imunoložka Blanka Říhová či Evžen Plocek, který je označován po Janu Palachovi a Janu Zajícovi za třetí živou pochodeň na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci.

Loni dostala Dolní komora 53 návrhů a vybrala 34 osobností, například válečné veterány Karla Kuttelwaschera a Jaroslava Klemeše. Mezi nominované patřil i pamětník holokaustu Jiří Brady, který sice Řád T. G. Masaryka neobdržel, ale dostalo se mu řady jiných poct a ocenění. Podnětem k tomu bylo vyjádření ministra kultury a Bradyho příbuzného Daniela Hermana (KDU-ČSL), že prezident Miloš Zeman podmínil vyznamenání tím, že se ministr nesejde s dalajlamou.