Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První pomoc psovi? Zahrnuje umělé dýchání i masáž srdce, vysvětluje veterinář

Chrt, ilustrační fotografie
Chrt, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kroměříž - Lidé se často bojí svému psovi první pomoc poskytnout z obav, že to neumí. Pokud ale neuděláte nic, šanci na přežití pejskovi nedáte. Odborník radí, co dělat, pokud jde vašemu mazlíčkovi o život.

Pokud pes zkolabuje či ho například srazí auto, člověk by s pomocí neměl otálet. Je nutné nejprve psa zkontrolovat. "Zjistit, jaká má zranění, zda krvácí, jestli zvíře dýchá či nedýchá a zda mu bije srdce. Jako první je pak potřeba zajistit dýchací cesty. Zjistit, zda v nich není kamení, tráva či hlína a vytáhnout jazyk," popsal veterinář Jakub Novák na kroměřížském výstavišti Floria, kde návštěvníkům první pomoc pro psa předváděl. Stejně jako člověku i psovi někdy zachrání život umělé dýchání.

"Záleží na tom, co všechno je poraněno, zda tlama nebo jenom nos. Volíte to podle toho, kudy se vzduch do plic může dostat. Osobně doporučuji oběma cestami - nosem i pusou. Tlamu si chytnete, celou pusou ji obejmete a prostě do toho psa natlačíte nějaký vzduch. Musíte držet tlamu tak, aby vám vzduch neunikal bočními pysky. U větších plemen to jde hůře, doporučuji vzduch natlačit aspoň nosem," doplnil Novák.

Pokud psovi netluče srdce, je nutné okamžitě začít se srdeční masáží. "Masáž srdce doporučuji provádět aspoň stokrát za minutu. Je to hrozně fyzicky náročná záležitost. U malých plemen stačí hrudník stlačit jednou rukou, u větších jsou potřeba obě," doplnil Novák s tím, že psa je nezbytné po obnovení životních funkcí okamžitě dovézt k veterináři.

"Zodpovědný majitel by neměl pejska vystavovat zbytečnému riziku. Neměl by ho například pouštět podél vlakové trati nebo podél silnice, měl by třeba myslet i na nebezpečí, kde mohou psa napadnout vosy nebo včely," uzavřel psí záchranář Lubomír Hajný.

Témata:  psi zvířata život

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy