Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomka se zhrozila: Topíme se v normách a předpisech, jsme zločinci a ani o tom nevíme

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Počet právních norem se od roku 1948 neustále zvyšuje. Dle analýzy ministerstva vnitra existovalo v roce 2010 neuvěřitelných asi 1 milion 600 tisíc platných norem. Ekonomka Markéta Šichtařová z toho na svém blogu na serveru iDnes.cz vyvozuje, že není možné žít za všech okolností v souladu se zákonem.

Aby občané mohli dodržovat zákon, předpokládá se, že ho musejí znát. To však podle ekonomky v současném nepřeberném množství norem není dost dobře možné. Samotný nárůst norem, kterých bylo v roce 1989 něco málo přes milion, ale v roce 2009 již milion a půl, vnímá kriticky a snaší se ho pochopit. „Anebo jednoduše svět – respektive Evropa – se jen nachází v dějinné epoše, která uvěřila, že detailní návod k tomu, jak si správně, politicky korektně a v souladu s předpisy o bezpečnosti práce oloupat banán, je přeci pro společnost mnohem přínosnější než nechat tak riskantní operaci na nás?“ ptá se.

Nezná-li člověk normy, nemůže je ani dodržovat

Jako konkrétní příklad zbytečného předpisu vnímá tzv. pamlskovou vyhlášku. Vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách z loňského září, je pro ni příkladem normy, která se snaží nesmyslně regulovat naše chování. „Intuitivní na ní není vůbec nic, už proto, že názor na to, co je a není zdravé, se v čase neustále vyvíjí.“ myslí si Šichtařová.

Znalost všech norem považuje ekonomka za velmi problematické. „Nutným důsledkem tedy je, že pokud nikdo nemůže vědět o existenci všech platných právních norem, nemůže si dopředu zjistit, jak by se měl chovat, nemůže tedy zákony ani dodržovat.“ vysvětluje. Z toho dále vyvozuje, že jelikož neznalost zákona neomlouvá, prakticky se tak všichni stanou zločinci.

Hrneček neustále vaří víc právní kaše

Případná redukce právních norem, kterou by ekonomka prosazovala, naráží na systémový problém. Právní systém České republiky nefunguje na principu precedentů, jako například britský, ale na principu detailního popisu dovoleného a zakázaného jednání. Takový systém Šichtařová označuje jako jakési neustálé kynutí typu „hrnečku vař“, v jehož kaši se všichni utopíme.

Ekonomka zmiňuje také snahu současného prezidenta Spojených států Donalda Trumpa o redukci počtu právních norem. Dodává, že i on narazil, například při pokusu o zrušení Obamovy zdravotnické reformy. Nejen kvůli tomu se obává, že počet právních norem umí pouze zákonitě růst.

Témata:  Markéta Šichtařová zákony Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy