Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Justice musí znovu zvážit vinu bývalých manažerů pražského dopravního podniku kvůli opencard

Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Justice musí znovu řešit případ exmanažerů pražského dopravního podniku (DPP) Tomáše Petany a Jana Suntycha. Původně dostali tresty 2,5 a dva roky vězení s podmíněným odkladem za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard. Jejich dovolání zčásti vyhověl Nejvyšší soud (NS).

Verdikt ještě není oficiální cestou dostupný, z justiční databáze InfoSoud lze vyčíst pouze to, že původní rozhodnutí bylo "zrušeno a přikázáno".

NS rozhodl v prosinci, v polovině března odeslal spis k Obvodnímu soudu pro Prahu 9, který musí doručit verdikt všem účastníkům řízení. Do dneška se to nepodařilo. Proto mluvčí obvodního soudu Lukáš Bernat v minulých dnech nechtěl rozhodnutí komentovat, stejně jako dnes ředitel správy soudu Lukáš Krátkoruký. Rozhodnutí není dostupné ani na webu NS.

Podle webu HlídacíPes.org NS považoval dovolání Petany a Suntycha za částečně důvodné a nařídil odvolacímu Městskému soudu v Praze, aby o věci znovu rozhodl. Z odůvodnění podle Hlídacího psa plyne, že justice nesprávně hodnotila skutky, kterých se měli obžalovaní dopustit, a že policie mohla do určité míry jednat pod tlakem společenské objednávky. Mluvčí NS Petr Tomíček zatím rozhodnutí komentovat nechtěl.

Podle původního rozsudku způsobili oba manažeři svým postupem při přípravě smluv s firmou Haguess škodu přes 20 milionů korun. Měli uhradit podniku 350.000 a 250.000 korun, se zbytkem nároku justice odkázala DPP na civilní řízení.

Petana byl ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky IT. V roce 2007 podle sporného verdiktu doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR. Přitom byli podle verdiktu srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná. O rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy.

Za projekt opencard byl už v minulosti odsouzen k 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček, a to stejně jako Petana se Suntychem za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Další úředník Jiří Chytil dostal podmínku.

Loni v září si vyslechli nepravomocné podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně exprimátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) plus jeden bývalý magistrátní úředník, a to kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess. Ostatních 10 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud osvobodil. Pětice potrestaných se okamžitě odvolala. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Témata:  Opencard Dopravní podník Praha Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy