Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na prezidenta Drahoš Čechy nepotěší. Vystoupení z EU odmítá

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš oznámil minulé úterý kandidaturu na prezidenta republiky. Podle ČT se tak společně se současným prezidentem Milošem Zemanem a kandidátem Michalem Horáčkem stal třetím relevantním kandidátem na tuto funkci.

Právě Česká televize se rozhodla ve svém pořadu „168 hodin“ porovnat jednotlivé názorové postoje dvou hlavních Zemanových vyzyvatelů. Nutno podotknout, že Jiří Drahoš zvažoval svou kandidaturu od loňského podzimu, zatímco Michal Horáček ji na podzim v listopadu ohlásil. Dalšími kandidáty na funkci prezidenta jsou podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Vládu bez komunistů, prezidenta důvěryhodného i vlasteneckého

Zemanovi soupeři odpovídali na otázky týkající se zejména celospolečenských témat. Oba kandidáti se shodli, že vládu za účasti komunistů by nepodpořili. Správný prezident by podle Drahoše měl být především důvěryhodný a střízlivý ve vyjadřování. Horáček si ideální hlavu státu představuje jako osobnost reprezentativní, vlasteneckou a inspirativní.

Komunisty ani kvóty ne, adopce homosexuály ano

Shodli se na otázce přijetí duchovního vůdce dalajlámy, ovšem pouze neoficiální cestou. Drahoš by však zvažoval i oficiální přijetí na Hradě.

Souhlasně se oba kandidáti vyjádřili ohledně možnosti adopce dětí homosexuálními páry. Shoda panuje také ve věci přijímání imigrantů, kdy oba odmítají systém přerozdělovacích kvót.

Jediný významnější názorový rozdíl se ukázal v otázce možného referenda o vystoupení z EU. „Referendum o zásadních otázkách je velmi nebezpečné.“ myslí si Drahoš s tím, že by konkrétní referendum o EU nepodpořil. Odlišně se k otázce postavil Horáček. „Potřeba je to, co si přejí lidi, a jak silně si to přejí.“ naznačil možnost vypsání s tím, že on sám by hlasoval proti vystoupení.

Největší šance má Zeman, pak Drahoš

Pokud by se do druhého kola dostal Michal Horáček s Milošem Zemanem, neváhal by Drahoš s vyjádřením podpory právě pro Horáčka. Stejně tak Horáček by dle svých slov podpořil proti Zemanovi Drahoše.

Drahošova kandidatura vzbudila zájem jak mezi jednotlivými politickými stranami, tak na samotném Hradě. „Na Hradě potřebujeme aligátora s vizí. Ne šedou myš bez názoru.“ ozval se krátce po oznámení kandidatury Drahoše prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru. „Tweety pana mluvčího Ovčáčka nečtu, v zásadě mě nezajímají.“ reagoval Drahoš pro ČT.

Podle bookmakerů jsou relevantními kandidáty skutečně pouze Miloš Zeman, Jiří Drahoš a Michal Horáček. Vítězem by se podle nich stala dosavadní hlava státu, druhé největší šance dávají právě Drahošovi.

Témata:  Jiří Drahoš prezident ČR EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.