Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud potrestal podmínkou muže, který na sociálních sítích publikoval antisemitské výroky

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Muž dostal půlroční podmíněný trest za protižidovský status na facebookovém profilu a antisemitské výroky na sociální síti Ask. Obvodní soud pro Prahu 10 ho uznal vinným z podněcování k nenávisti vůči skupině osob a také z hanobení národa.

ČTK má nepravomocný lednový verdikt k dispozici. Kauzou se bude příští měsíc zabývat odvolací senát.

Trestný čin podněcování k nenávisti spáchal obviněný tím, že v listopadu 2015 vyvěsil na svém veřejně přístupném facebookovém profilu příspěvek ve znění "Kam až musejí zajít, aby to vaše vyjebané mozky pochopily? Nadnárodní korporace ničí svět... a komu myslíte, že kurva patří? Židi, zase Židi!!! Zbavme se Židů a bude na světě dobře...".

Hanobení národa se předtím údajně dopustil tak, že v době od listopadu 2013 do února 2014 několikrát v diskusi vedené na veřejné sociální síti Ask vyjádřil svou nenávist k Židům jako etnické skupině.

Obvodní soud naopak muže zprostil obžaloby z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Vyšetřovatelé kladli obviněnému za vinu, že ve facebookové dotazníkové kolonce "studoval na škole" uvedl nacistickou akademii, že na facebooku zveřejňoval fotografie vojáků z jednotek SS a že si vojáka německé pěchoty nechal vytetovat na předloktí.

Stejně tak soud muže osvobodil i ohledně toho, že si uložil odkazy na webové stránky projevující rasovou, národnostní nebo náboženskou nesnášenlivost.

Témata:  antisemitismus sociální sítě židé

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy