reklama

Sněmovna ve středu schválila rozsáhlou novelu stavebního zákona, která umožní mimo jiné sloučit nyní oddělené územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA).

Podle Foldynova návrhu nebudou moci spolky zasahovat do správního řízení, ale budou se moct vyjadřovat pouze k řízení podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Foldyna argumentoval tím, že to ulehčí život investorům.

"Je potřeba říct, že se nejedná jenom o spolky, které mají u veřejnosti občas pověst těch, kdo zdržují některé stavby. Jedná se o veškerou účast veřejnosti, tedy o jakéhokoli jednotlivce, který bydlí v blízkosti nějaké hypotetické stavby," uvedl dnes předseda Zelených Matěj Stropnický. "Co se týká účasti veřejnosti na povolovacích řízeních, to znamená návrat před listopad 1989," dodal.

Správní řízení se přitom podle něj významně nezrychlí, protože se nesnížil počet úřadů, které musí ke stavbám vydat stanovisko.

Zelení se prostřednictvím svých zástupců v Senátu pokusí Foldynův pozměňovací návrh ze zákona vypustit. Pokud by se to nepodařilo, strana by zvážila i přípravu podání k Ústavnímu soudu.