Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec ucpaných silnic? Babiš má plán

Dálnice D52
Dálnice D52
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr financí a předseda hnutí ANO se inspiruje modely ze zahraničí. Sympatický mu je především švýcarský systém referend. Zmiňuje ho na stránkách hnutí v souvislosti s problematickou výstavbou dálnic v Česku.

Andrej Babiš chválí systém referend, jak funguje ve Švýcarsku zejména proto, že o některých důležitých věcech rozhoduje lid místo politiků. V Česku je dle jeho mínění takovou důležitou věcí výstavba dálnic. Podle Babiše je pomalá výstavba českých dálnic důkazem neakceschopnosti a neefektivity našeho politického systému.

Výstavbu dálnic považuje Babiš za národní zájem Česka. Připouští, že jde o věc vysoce odbornou a plánování, kudy které dálnice vedou, jsou technickou a složitou věcí. Referendum by však navrhl například v případě, kdy by lidé mohli rozhodnout a vybrat si jednu z variant, kudy dálnice povede. Rozhodli by i o tom, kdy by měla dálnice být vyhotovená. „Politici a úředníci by to pak prostě museli vyřešit,“ píše.

V praxi by tak lid dostal do rukou silnou zbraň. Dal by státu najevo, že souhlasí s vyvlastněním potřebných pozemků. Právě výkup pozemků je hlavní příčinou zdlouhavé výstavby českých dálnic. Podle ministra si dokonce některé advokátní kanceláře staví živobytí na blokování výstavby dálnic. Stát by měl správně pozemky vyvlastnit za přiměřenou náhradu a ne za ceny mnohonásobně vyšší. Babiš by pozemky vyvlastnil „prostě“ rychle a ve veřejném zájmu.

Referendum by mělo dle Babiše být celostátní a obecné, lidé by hlasovali o dálnici jako celku, nikoliv o jednotlivých úsecích. Hnutí ANO je dle jeho slov první, kdo se snaží problém s nevýstavbou dálnic v Česku něco systémově udělat. Babiš varuje, že pokud se problematika nebude řešit teď, můžeme „do smrti stát v zácpách“.

Témata:  Andrej Babiš dálnice Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy