Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie navrhla obžalovat bývalého majitele likérky kvůli nezdaněnému lihu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Policie navrhla obžalovat bývalého majitele likérky AB style z Frýdku-Místku Milana Antoniaziho z krácení daní při obchodování s nezdaněným lihem. Státu podle kriminalistů způsobil škodu za více než 990 milionů korun. Jde údajně o dalšího odběratele nelegálního lihu zlínského podnikatele Radka Březiny.

Antoniazi podle obvinění nakoupil bez vědomí celníků od Radka Březiny několik milionů litrů lihu. Žalobce Šereda uvedl, že škoda na dani je vyčíslena téměř na 991 milionů korun. Vyšetřovatelé došli k závěru, že muž trestný čin spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Hrozí mu sazba od devíti let a dvou měsíců až 13 let a čtyři měsíce, řekl ČTK Šereda.

Podle žalobců jde o jednu ze tří větví odběratelů Březinova nelegálního lidu. První z nich se týká Stanislava Pražana a jeho syna, kteří měli odběrem nezdaněného lihu způsobit zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty.

Dosud největší prokázaný odběr Březinova lihu mají na svědomí lidé spojení s likérkou Drak z Chvalčova, kterou však skrytě ovládal Radek Březina, uvádějí žalobci. Škoda byla vyčíslena na 1,29 miliardy korun. Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud nepravomocně uložil 11,5 roku vězení.

Robert Sedlařík z firmy Verdana, který byl distributorem likérky, si má odpykat deset let a bývalý jednatel distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy dostal osm let. Tresty od dvou do čtyř let si mají odpykat i další čtyři obchodní zástupci.

Témata:  krácení daní Radek Březina alkohol

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy