Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrovolníci uklidili v Moravském krasu méně odpadu než v minulých letech

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Blansko - Dobrovolníci letos po zimě posbírali v Moravském krasu méně odpadu než v minulých letech. Zaplnili pouze dva kontejnery.

Podle vedoucího správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Leoše Štefky se tak situace zlepšuje. Do 25. ročníku akce se zapojilo ve dvou termínech mezi 800 a 900 dobrovolníky. Většinou šlo o žáky škol v okolí.

"Mám pocit, že situace byla letos lepší, možná tak o třetinu odpadu bylo méně než v jiných letech," řekl ČTK Štefka. Výsledek jej potěšil, protože návštěvnost Moravského krasu byla loni vyšší. Lidé dlouhodobě nedělají nepořádek kolem jeskyní, ale spíše na příjezdových cestách a kolem silnic.

V minulosti dobrovolníci našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Podobně kuriózní nálezy letos dobrovolníci nezaznamenali. Většinou sbírali plastové lahve. "Bylo tam něco málo pneumatik a v několika taškách zvěřina," uvedl Štefka.

Většinu sběračů tvořili žáci škol na Blanensku, kteří jsou už na akci zvyklí. "Školy se nám hlásí samy, pomáhají také obce v okolí a firmy," uvedl Štefka.

Témata:  odpady ekologie Moravský kras

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy