Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi oběťmi ve Švédsku nejsou Češi

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo zahraničí nepředpokládá, že by mezi čtyřmi oběťmi útoku ve Stockholmu byli Češi. Mezi 15 zraněnými Češi určitě nejsou

ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Irena Valentová. V pátek odpoledne vjel atentátník s kamionem ukradeným místnímu pivovaru do davu lidí na nákupní třídě Drottninggatan. Vyšetřovatelé z tohoto činu podezřívají 39letého muže původem z Uzbekistánu.

Identifikovat se podařilo tři ze čtyř obětí útoku, policie odmítla zveřejnit podrobnosti o obětech, uvedla jen, že jejich příbuzní byli informováni. Podle mluvčí to má Švédsko nastaveno právě tak, že nejprve vyrozumívá rodiny obětí a teprve potom to oznamuje veřejnosti.

"V každém případě na nás se žádný ze švédských orgánů v této souvislosti neobrátil, že by nás žádaly o podporu v komunikaci s rodinou," řekla Valentová.

V pátek odpoledne vjel atentátník s kamionem ukradeným místnímu pivovaru do davu lidí na na nákupní třídě Drottninggatan a prorazil průčelí luxusního obchodního domu Åhléns. Jeho zástupci se stali terčem kritiky poté, co oznámili, že dnes se v něm bude konat výprodej zboží poničeného kouřem.

Švédská policie je stále silněji přesvědčena, že páteční útok na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu spáchal 39letý muž původem z Uzbekistánu. Nic podle vyšetřovatelů nenasvědčuje tomu, že byl zatčen nesprávný člověk. Záznam o podezřelém se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. "Co zamýšlel, nevíme," řekl šéf policie Dan Eliasson k možným motivům útoku.

Témata:  Švédsko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.