Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valachová vládě předloží opatření na zlepšení vzdělávání

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) předloží v pondělí vládě soubor opatření, která by měla zlepšit kvalitu vzdělávání.

Chce snížit počet dětí ve třídách mateřských škol a vyučovací povinnost ředitelů školek. Opatření by podle ministerstva školství měla také podpořit nabídku pohybových aktivit ve vzdělávání, profesní rozvoj a ohodnocení učitelů. Týkat by se měla i problematiky doktorandského studia.

Ministryně už na začátku ledna řekla, že ve třídách mateřských škol by v budoucnu mělo být méně dětí. V místech, kde to kapacita umožňuje, by jich zřejmě od roku 2018 mohlo být nejvýše dvacet. To by znamenalo deset dětí na jednu učitelku. Na 80 procentech území to podle Valachové kapacity mateřských škol umožňují.

V plné třídě může být nyní 24 dětí, v případě výjimky až 28. Nejmenší počet dětí na třídu je stanoven na 17 dětí. Předsedkyně sekce mateřských škol školských odborů Eva Soukalová už dříve avizovala, že by snížení počtu dětí uvítala. Podle ní by se to líbilo i rodičům.

Ministerstvo chce také dofinancovat další úvazky pedagogů školek, aby se snížila vyučovací povinnost jejich ředitelů. V každé třídě se podle nové úpravy rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání budou muset učitelky od září povinně překrývat alespoň 2,5 hodiny denně.

Témata:  Kateřina Valachová školství vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy