Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza padělané směnky na 127 milionů míří k Nejvyššímu soudu, zakladatel Oleo Chemical podal dovolání

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - K Nejvyššímu soudu (NS) míří kauza jednoho ze zakladatelů firmy Oleo Chemical Kamila Jirounka. Ten dostal šest let vězení za padělaní směnky na 127 milionů korun. Dovolání nemá odkladný účinek.

Ke Krajskému soudu v Praze, který kauzu řešil v první instanci, dorazilo minulý týden první dovolání. Že je pisatelem právě Jirounek, potvrdila ČTK mluvčí krajského soudu Pavlína Bočková.

Podle pravomocného rozsudku si Jirounek opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek údajně chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Jirounek vinu popíral, prý nevěděl, že směnka je falešná a v žádném řízení ji neuplatnil. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v téže kauze. Justice ale upustila od jeho potrestání, protože dostal pět let vězení za jiný delikt.

Jirounek figuruje také v dalších kauzách. V únoru jej Městský soud v Praze nepravomocně shledal vinným z tunelování Oleo Chemical. Zprostil naopak lobbistu Iva Rittiga.

V březnu se pak městský soud zabýval tím, že Jirounek údajně při sjednání úvěru 160 milionů korun uvedl nepravdivé údaje. Nepravomocně mu uložil souhrnný trest 6,5 roku vězení, verdikt ale není pravomocný.

Témata:  Oleo Chemical Kamil Jirounek Nejvyšší soud soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy